Блог УКР

Законопроект 2051-1 прийняли - і що буде з поліетиленовими пакетами?

Людство у відповіді за природу, і саме тому боротьба за екологічне благополуччя у всьому світі з кожним роком набуває усе більш масштабний формат. В ім'я збереження довкілля, у всьому світі відмовляються від використання упаковки з пластика, розпад якого триває понад 50 років.

Законопроект 2051-1: суть і особливості


1 червня 2021 року верховна Рада поповнила законодавство України документом, що припускає відмову від поліетиленових кульків, призначених для фасування та пакування товарів. Шляхом поступового зменшення застосування в ужитку пакетів депутати припускають розв'язати проблеми забруднення довкілля.

Реакція українців на це нововведення і появу документу у пресі була неоднозначною. Побоюючись, що надалі доведеться перейти на купівлю дорожчої упаковки з паперу або використати тканинні сумки, підприємці намагалися підняти громадськість. Але хвилювання виявилися необгрунтованими, адже законопроект 2051-1 не передбачає миттєвої відмови від поліетиленової упаковки.

Чи варто побоюватися нововведення


Законопроект набуде повної чинності тільки у 2023 році. До цього періоду відмова від поліетиленових пакетів повинна відбуватися наступним шляхом:
  1. З дати прийняття і до 09 грудня 2021 року - період «заморозки» дії. Цей час припускає внесення поправок. Також вказаний період може розглядатися як час для формування запасу упаковки альтернативного виду.
  2. 10 грудня 2021 року вважається датою набрання чинності закону. З цієї миті впродовж 9 місяців матимуть бути проведені роботи по переходу на новий тип упаковки.
  3. 10 березня 2022 року стане днем, з якого буде заборонено продавати й використати тонкі й ультратонкі пакети-«майки», «банани» і кульки з петльовими ручками, виготовлені з поліетилену з біодобавками, підлягає переробці.
  4. 10 січня 2023 року – це дата, яка стане початком періоду заборони вживання пакетів тонше 50 мкм.

Після вступу в силу законопроекту 2051-1 в ходу повинні залишитися фасувальні й «багажні» пакети у форматі «майок» чи «бананів», для виготовлення яких застосовувалися органічні волокна.

Цікава пропозиція від ДНІПРОПЛАСТАВТОМАТ


Підприємці з Дніпра та України вже сьогодні мають можливість оформити замовлення на виготовлення пакетів для фасування і транспортування, які можна буде використати після вступу в силу законопроекту 2051-1.

У каталозі ТОВ «ВП «ДНІПРОПЛАСТАВТОМАТ» вже сьогодні представлені пакети з кукурудзяного крохмалю власного виробництва. Вироби такого формату підлягають повторному переробленню і не завдають шкоди природі. За бажанням клієнта на біорозкладні пакети-«майки», «банани», сумки з петльовими ручками ми можемо нанести друк. Малюнки й логотипи стануть маловитратною і ненав'язливою рекламою бренду, торгової мережі або товарів. Сучасне устаткування на виробництві дозволяє компанії брати в роботу замовлення від оптових і роздрібних клієнтів.

Замовити пересилку біорозкладаних пакетів у будь-який населений пункт України. Термін пересилки товару зі складу в Дніпрі залежить від політики обраної транспортної компанії. Умови доставки й оплати замовлення приведені на нашому сайті. Отримати відповіді на усі виниклі питання можна у консультантів компанії.