Блог УКР

Як поліетиленовий пакет продовжує життя харчовим продуктам

Харчові пакети з поліетилену використовують для різних цілей: упаковка хлібобулочних виробів, свіжих і заморожених продуктів, фасування в супермаркетах сипучих продуктів тощо. Але існує багато видів цих виробів, в яких потрібно розбиратися.

Види харчових поліетиленових пакетів

Розрізняють такі різновиди упаковки з поліетилену.
Фасувальні пакети
Цей вид пакетів найбільш простий по виробництву і зовнішньому вигляду. Вони недорогі і більш затребувані у всіх продуктових магазинах. Ці пакети можуть бути зроблені як з поліетилену низького тиску (ПНТ), так і з поліетилену високого тиску (ПВТ).
Фасувальні пакети розраховані на невелику вагу, їх головне призначення - розфасовка продуктів харчування дрібними партіями, або забезпечити збереження швидкопсувних продуктів харчування.
Товщина фасувальних пакетів 6-12 мкм. Найчастіше їх роблять з поліетилену низького тиску. Найтонші в цьому класі пакети можуть витримати 2 кг, а самі щільні дозволять перенести до 7 кг продуктів.

Пакети-майки
Пакети-майки - найбільш популярні поліетиленові пакети з ручками. Тонкі, легкі, невагомі і досить місткі - вони просто незамінні для супермаркетів або ринків.
Для виробництва "майок" можна використовувати ПНТ або ПВТ. У другому випадку готові вироби відрізняються цікавим зовнішнім виглядом, вони щільні, не мнуться, підходять для багаторазового використання. Але незважаючи на цей факт, для виготовлення пакетів-майок використовують ПНТ.
При незначній товщині ці вироби відрізняються максимальною міцністю і тривалим терміном використання, вони майже не розтягуються. Конструкція ручок така, що вони майже не розтягуються. Завдяки цьому пакети можуть витримати велику вагу, а за рахунок бічних складок в них помістяться досить об'ємні речі. В принципі ця властивість для пакетів-майок ключова і вигідно відрізняє їх від пакетів  з прорубною ручкою.
Навіть при незначній товщині плівки ручки "майок" не потрібно посилювати. Щоб вантажопідйомність пакета становила 9-12 кг при застосуванні ПНТ, товщина плівки повинна бути 25-30 мкм, при застосуванні ПВТ - 40-50 мкм. Завдяки конструктивним особливостям пакетів цього типу можна не використовувати занадто товсті плівки, що сприятливо позначається на ціні пакетів. Це є суттєвою перевагою.
Але у виробів цього типу є і свій недолік. Через особливості використовуваної сировини і конструкції пакета, вони не ефективні як носії реклами. Якщо сильно завантажити "майку", то вона набуває форму циліндра або кола, через що сприймати текст стає складно. З цієї причини доцільно наносити інформацію на невелику площу, оскільки в інших місцях рекламу просто не буде видно.
В основному на пакети-майки наносять невелике зображення, часто одного або декількох кольорів. Для цієї мети використовують флексографічний друк. Друк на тонкому поліетилені складний, тому й мови про хороше суміщення фарб не йде. У разі застосування двох кольорів макет готувати треба так, щоб кольори не накладалися один на одного і не вимагали гарного приведення.

Пакети з прорубною ручкою
Пакети з прорубною ручкою виготовляють з ПНТ і з ПВТ. Вони представлені в формі прямокутника і мають отвір для руки (прорубна ручка), який прорізаний у верхній частині пакета.
  • Товщина плівки може бути в межах 35-100 мкм. Цей вид поліетиленових пакетів ділиться на кілька підвидів:
  • з дном;
  • без дна;
  • з посиленими ручками;
  • ручки без посилення тощо.
В основному пакети з прорубною ручкою використовується як рекламний носій, тому що незручно його використовувати як сумку, адже він відрізняється низькою вантажопідйомністю. У них зручно роздавати рекламну продукцію, періодичні видання або невеличкі сувеніри.
У зв'язку з тим, що при виробництві пакетів з прорубною ручкою використовується більш щільний поліетилен, нанести на нього можна складний малюнок. Також зображення є можливість розмістити на обох сторонах пакета, і навіть на дні. Це обумовлено тим, що зображення на плівку наносять попередньо, ще до того, як пакет прийме остаточну форму.

Пакети з петлевою ручкою
Пакети з петльовими ручками виробляють з плівки, товщина якої становить не менше 40 мкм. Завдяки великій товщині, відсутності бічних складок, цікавому дизайну можна нанести на ці вироби високоякісні малюнки. Ці пакети відрізняються різноманітністю зовнішнього вигляду і використовуваних матеріалів.
Причини по яким поліетиленові пакети підходять для зберігання продуктів.
Існує 5 причин, за якими варто використовувати поліетиленовий пакет для зберігання їжі:
  1. Зниження загальної маси упаковки. Застосування пластикової упаковки дозволяє знизити загальну вагу упакованих продуктів. Крім цього, вона легка, міцна і зручна у використанні.
  2. Продукти зберігаються свіжими. Упаковка з пластику легка, але при цьому міцна, що знижує вплив на навколишнє середовище. Можна використовувати дуже тонку плівку, щоб заблокувати будь-який потік кисню, що дозволяє продовжити термін зберігання, наприклад, свіжого м'яса до трьох тижнів.
  3. Знижують витрати на електрику.
  4. Простота використання. Не складно звернути фрукти або овочі в поліетиленові пакети з метою зменшення кількості відходів та продовжити термін придатності продуктів харчування.
  5. Хороший варіант для упаковки великої групи товарів.

Відмінності від інших способів зберігання

Основна відмінність пакетів, які використовуються для зберігання продуктів харчування - абсолютна безпека. Виробництво упаковки такого типу регламентується певними правилами. наприклад:
  • до використовуваних матеріалів пред'являються підвищені вимоги. Обсяг хімречовин, які виділяються з поліетилену, не повинні перевищувати норму;
  • стійкість упаковки до впливу зовнішнього середовища, шви повинні бути герметичними;
  • пакети повинні витримувати навантаження механічного типу і відповідати певним нормативам.
Також потрібно, щоб поліетиленова плівка відрізнялася такими споживчими властивостями, як естетичність і практичність.