Блог УКР

Біорозкладані пакети з крохмалю: правда або вигадка?

Питання забруднення довкілля упродовж декількох десятиліть намагалися вирішити екологи всього світу. Частковим розв'язанням проблеми став винахід основи, яка розкладається на вуглекислий газ, воду і біологічні компоненти. Сировиною для біополімерів стали органічні волокна. Матеріал, зроблений за інноваційними технологіями, зумів замінити звичні поліетиленові пакети, які клієнтам пропонують касири маркетів.

Різновиди й особливості біорозкладаної упаковки


Виробництво біорозкладаних пакетів отримало широку популярність серед європейських компаній не так давно. Поштовхом до пошуку шляхів розв'язання одвічної екологічної проблеми стали зміни в законодавстві країн ЄС, до принципів яких дещо пізніше підключилася й Україна.

Наукові дослідження довели, що процес гниття поліетилену може тривати до 50 років, тоді як природний процес утилізації упаковки з органічної сировини обмежується 3-5 роками.

Матеріали, в основі яких знаходиться крохмаль і полімерні добавки наносять природі менший ущерб, адже кількість токсичних речовин, які виділяє біопластик при розкладанні під впливом сонячного світла, води й повітря, мінімальний. Використання «кукурудзяної» упаковки, в основі якої лежать сучасні технології й матеріали, що підлягають швидкій утилізації в природному середовищі, дозволяє уникнути екологічного дисбалансу.

Пакети з біорозкладаного пластика можуть використовуватися для фасування харчових продуктів. Широкий попит у споживачів мають кульки формату «майка» чи «банан», а також вироби з петльовими ручками (поліетиленовими й пластиковими).

На пакети, у складі яких знаходиться крохмаль і полімер, можна наносити друк. Сумки з логотипами, фото і написами охоче замовляють торгові мережі й магазини. Високий попит на біорозкладану тару – основа того, що на сьогодні в асортименті виробників упаковки та тари одноразового застосування можна знайти не лише кульки. У більшості компаній сьогодні також можна замовити одноразовий посуд, касети для вирощування розсади, гігієнічні підгузники.

Біорозкладана основа для виробництва безпечної упаковки


При виготовленні екоупаковки з матеріалів, які завдають мінімального збитку довкіллю, використовують органічні волокна, для розчинення яких застосовуються активні компоненти хімічного походження.

Матеріал, який виходить в результаті складного технологічного процесу, заведено називати полілактидом. Кукурудзяний і картопляний крохмалі, а також витяги з цукрового буряка й очерету, які використовуються для екоупаковки, у виробництві представлені у формі полімеру молочної кислоти.

Найбільш популярними добавками є:
  • хлороформ;
  • бензол;
  • бутилацетат.

Процес виготовлення основи для екопакетів припускає використання класичного устаткування (екструдерів, верстатів для різання матеріалу). На виробництвах, які займаються випуском кульків з логотипами, написами або малюнками, використовуються спеціальні друкарські машини.

Переваги й недоліки екопакетів


Серед плюсів використання пакетів, в основі яких знаходиться біологічно розкладана сировина, окрім відносної безпеки для довкілля, можна виділити можливість повторного перероблювання полімерів в промислових умовах. В ході утилізації використаної упаковки можна отримати біогаз і компост.

Головним недоліком пакетів, що біо розкладаються, є потреба в створенні особливих умов зберігання. Дія ультрафіолету, води й кисню призводять до передчасного псування упаковки. Особливу увагу слід приділити продукції, яка підлягає компостуванню. Головну небезпеку біорозкладані матеріали представляють на етапі фрагментації органічного пластика. У цьому тимчасовому проміжку значно збільшується ризик того, що шматочки біополімерів будуть з'їдені тваринами або птахами.

Біорозкладані пакети в Дніпрі: де купити за вигідною ціною


Великий асортимент упаковки, в основі якої знаходиться біорозкладана сировина, пропонує ТОВ «ВП «ДНІПРОПЛАСТАВТОМАТ». Клієнтам доступні пакети з малюнками, логотипами й фото, нанесеними різними способами друку. Компанія готова виконати замовлення різного накладу.

Асортимент продукції представлений:
  • фасувальними кульками;
  • «майками» і «бананами» різного формату;
  • сумками з петлевими ручками.

Ми маємо в розпорядженні відділ логістики, який забезпечить оперативну доставку продукції та гарантує збереження вантажу.