Блог УКР

Особливості виробництва поліетиленових пакетів

У супермаркетах і магазинах всі бачили пакети для упаковки, які дозволяють покупцям зручно упаковувати вибрані продукти.
Вони підходять для продуктів і побутової хімії. Можуть бути біорозкладні і для рітейлу. Але вивчити технологію виробництва буде не зайвим.

Основні технологічні етапи виробництва

Етапи технологічного виробництва пакетів:
  • виготовлення плівки з полімерних гранул;
  • нанесення малюнка на плівку (реклама, логотип);
  • формування пакету з плівки на пакеторобному обладнанні.

Виготовлення плівки

Виготовлення плівки здійснюється в установці під назвою екструдер. Цей верстат висуває вимоги до висоти стель виробничого цеху. У екструдер завантажують гранули полімеру, за допомогою шнека матеріал подається в камеру нагрівання. При температурі 180-240ºС, яка підтримується автоматично, при постійному перемішуванні матеріалу він плавиться до однорідності.
Після підготовки сировини його видавлюють з камери через калібровані під певну товщину плівки круглі отвори. Розплавлена ​​маса, яка видавлюється через отвори, утворює рукав плівки, який під напором повітря піднімається до верхньої частини екструдера, охолоджуючись по ходу руху. У верхній частині апарату плівка розрізається і намотується на барабан.
При досягненні розрахункової довжини матеріалу плівка обрізається і починається намотування нового рулону. Для роботи на екструдері необхідний окремий обслуговуючий персонал. В основному установку може виконати один співробітник, який повинен буде засипати гранули у вхідний бункер і міняти барабани на пристрої що намотує.
Щоб зробити непрозору плівку різних кольорів, потрібно в бункер разом з гранулами засипати барвник. Концентрація фарбувальних речовин в виробленому продукті не перевищує 5-7%.
Нанесення малюнка на плівку
Цей етап здійснюється за допомогою флексографічного друкарської машини. Для нанесення використовуються еластичні барвники, які характеризуються підвищеним ступенем адгезії з основним матеріалом.
Розводять фарби технічним спиртом і постійно перемішують в тарах пристрою. Через систему дозаторів кожен колір подається на окремий валик, в процесі змочуючи його.
На валику знаходиться друкована форма, що робить на плівці друк в одному кольорі. Плівка на барабані перемотано через систему роликів і обертає пофарбовані ці елементи, що створюють потрібний малюнок.
Ці операції відносять до підготовчих етапів виробництва поліетиленових пакетів.

Формування пакету з плівки на пакеторобному обладнанні

Рулон плівки з нанесеним логотипом подається в пакеторобну машину, з якої і починається виготовлення пакетів. Рулон розрізають з урахуванням потрібних характеристик ширини, формують форму майбутнього виробу і складку нижньої або бічних частин пакета. Нагрівальний прес при постійній температурі 180 ° С формує донний або бокові шви. Після цього заготовка відправляється на наступний етап виробництва.
Заготовки пакетів простягаються через оптичний датчик, що визначає початок і кінець пакету по нанесеному малюнку, потім розкроювальна гільйотина вирізає пакет з заготовки за шаблоном, формує ручку.
Після вироби проходять контроль якості на міцність швів і відсутність дефектів.

Матеріали для виготовлення

Матеріал для виробництва поліетиленових пакетів повинен відповідати ГОСТу. Крім цього, раз в квартал треба проходити сертифікацію, надаючи для експертизи зразки. Кращим поліетиленом для виготовлення пакетів є гранули у формі кулі діаметром 3-5 мм.
Сировина для виробництва продукції такого типу:
  1. Поліетилен високого тиску (ПВТ) - відрізняється якістю, чи не токсичністю, призначений для використання в харчовій промисловості. Використовується для виробництва поліетиленових фасувальних пакетів. З цього матеріалу виготовляють пакети з прорубними і петльовими ручками. Продукт не рветься від шкарпетки гострих предметів, а на морозі не тріскається.
  2. Поліетилен низького тиску (ПНТ) - є варіанти, які підходять для контакту з харчовими продуктами, а є вироби, призначені для зберігання сипучих і сухих продуктів. Така продукція витримує вантаж великою вагою, часто ПНТ застосовують для виготовлення сміттєвих мішків. Стійкий до мінусових температур і впливу хімічних реагентів.

Устаткування для виготовлення пакетів

Для повного циклу виготовлення поліетиленових пакетів знадобляться такі верстати:
  1. Екструдер - це обладнання виробляє із поліетиленових гранул плівку шириною 30-120 см і товщиною від 6 до 12 мкм. Для цієї мети використовувати можна екструдери поршневого, дискового, однечерв'ячного і багаточервячного типу, продуктивність яких становить 40 кг/год. Є можливість заощадити і купити напівручний автомат і готову плівку, але в результаті собівартість готового виробу буде вище. Такий автомат підходить для виробництва сміттєвих мішків і фасувальних пакетів.
  2. Флексографічна друкарська машина наносить зображення на плівку шляхом перенесення фарби з танків на друковані вали.
  3. Пакеторобні машини з вбудованим нагрівальним і вирубним пресом, термоголками, фотосенсором - цей прилад зробить розкрій і вирубає ручки.