Блог УКР

Яка упаковка підходить для зберігання спецій

Аромат і смак, здатні перетворити будь-яке блюдо, – ось за що ми любимо спеції та прянощі. Зберегти їх природні та споживчі властивості дозволяє якісна упаковка. З чого і як робиться краща на сьогодні тара для зберігання і як вибрати оптимальну упаковку?

Спершу слід розібратися, чим відрізняються між собою спеції, прянощі й приправи.

Спеції – це звична сіль і цукор, а також оцет, сода, лимонна кислота та інші речовини, які ми використовуємо для кардинальної зміни смаку блюда, запуску або зупинки в оброблюваному продукті тих або інших біологічних процесів. Так, сіль активно використовується не лише в процесі готування блюд, але і для консервації.

Спеції мають природне походження, проте переважно це мінерали й висококонцентровані екстракти плодів рослин. Тому частина з них не має яскраво вираженого запаху. 

На відміну від спецій, усі прянощі мають суто рослинне походження. Це можуть бути оброблені плоди, корені, листя різних рослин. Тому кожні прянощі мають оригінальний і сильний аромат, а багато хто має ще і пекучий смак.

При цьому і прянощі, і спеції можуть входити до складу приправ, які є компонуваннями різних за своїми ароматизуючими й смаковими властивостями продуктів.

Приправи випускаються як у вигляді сухої суміші, так і у вигляді соусів, які в промисловому масштабі здійснюються з додаванням підсилювачів смаку, ароматизаторів і консервантів.

У домашніх умовах сипкі спеції й прянощі частенько зберігають в скляній і бляшаній банці.
Тверда тара обмежено використовується і для промислової упаковки цієї категорії гастрономічної продукції. Як правило, йдеться про бренди преміального цінового сегменту, оскільки скляна і бляшана тара обходиться істотно дорожче, ніж багатошарові пакети.

Наймасовіше застосовується пластикова харчова упаковка, яка також може виступати домашнім сховищем прянощів. При цьому зберігати ароматні прянощі у твердих пластикових контейнерах не варто: в такій тарі вони швидше видихаються.

Сфери застосування і варіанти використання


У магазинах можна побачити декілька типів пластикової тари, в які розфасовуються сипкі харчові продукти, рідини й напівфабрикати.

Пакети-саше на три або чотири шви застосовуються як в харчовому, так в косметологічному виробництві. Цей популярний тип упаковки може випускатися із застібкою типу ZIP Lock. Проте найчастіше саше застосовують для порційної розфасовки й одноразового використання.

«Флоу пак» чи «подушка» частіше використовується у вигляді одношарового або багатошарового пакету, в якому продаються молочні продукти: молоко, сметана, кефір.

Пакети «дій пак» – багатошарова місткість для спецій, соусів, приправ з дном, яке дозволяє поставити пакет у вертикальне положення. У таких упаковках випускають майонез, кетчупи, соуси, в них фасують спеції та приправи.
Упаковка "Дой-Пак" для спецій

Для збереження споживчих властивостей продукції упаковка повинна забезпечувати захист від дії негативних чинників зовнішнього середовища:

  • газонепроникність – оберігає від окислення продуктів внаслідок контакту з атмосферним повітрям;
  • світлонепроникність – важлива для ряду продуктів, в яких світло може каталізувати небажані реакції; 
  • вологонепроникність – для збереження якості продукту і відвертання зростання мікроорганізмів.

При цьому упаковка має бути досить міцною, щоб витримати механічні дії, які неминуче виникають при транспортуванні.

На сьогодні масовій харчовій промисловості не доступний полімер, який би повною мірою міг забезпечити усі вищезгадані характеристики.

Наприклад, три найбільш поширених в харчовій промисловості бар'єрних пакувальних полімери – PVDC (полівінілхлорид), PET (поліетилентерефталат), а також сополімер поліетилену і вінілового спирту EVOH – відрізняються за своєю стійкістю до різних типів середовищ. Так, PET і EVOH мають високі захисні характеристики стосовно кисню, але поступаються за вологостійкістю PVDC.

Тому для виробництва харчової упаковки для цілої низки продуктів застосовуються різні комбінації цих матеріалів, а також спеціальні бар'єрні металізовані шари. Так виходять багатошарові плівки, назви яких представляються собою суму абревіатур їх полімерних компонентів:

  • PET/PE – поліетилентерефталат(PET) і поліетилен(PE);
  • PET/PVDC/PE – поліетилентерефталат (PET), полівініліденхлорид (PVDC) і поліетилен (PE);
  • LDPE/BOPP metalized/PET – включає поліетилен високого тиску, металізований поліпропілен (BOPP metalized) і PET;
  • BOPP metalized/PETmet/PE – металізований поліпропілен, металізований поліетилентерефталат, поліетилен;
  • РЕТ/PETmet/PE – поліетилентерефталат або лавсан (PET), металізований лавсан (PETmet), поліетиленова плівка (PE).

Таким чином, з'єднання легкого, прозорого, повітронепроникного лавсану з міцним металізованим пластиком і водостійким поліетиленом створює герметично закрите внутрішнє середовище, в якому харчові продукти зберігаються якнайкраще.

Особливості виробництва упаковки для спецій


Перед запуском виробництва упаковки для спецій або прянощів в першу чергу слід враховувати особливості речовин, з яких складається приправа. По-друге, необхідно забезпечити стильний зовнішній вигляд упаковки, яка повинна виділятися на полицях магазинів і бути привабливою для споживача.

Фахівці «Дніпропластавтомата» орієнтовані на випуск дійсно міцних і зручних у використанні пакетів.

Ми пропонуємо різні поєднання пакувальних плівок залежно від типу спецій і їх органолептичних особливостей. В результаті виходить герметична і зручна у використанні упаковка, яка здатна захистити вміст від дії кисню, водяної пари й перешкоджати розмноженню мікроорганізмів.

Перш ніж замовити повноцінну партію контейнерів доу-пак і іншої пластикової тари, будь-який клієнт «Дніпропластавтомата» може отримати дослідні зразки для проведення власних випробувань місткостей для прянощів і спецій.

Ми шукаємо і знаходимо індивідуальні технологічні й дизайнерські рішення для наших клієнтів з оптимальним співвідношенням ціни і якості.