Блог УКР

Багатошарові плівки: види і застосування

Найпоширенішими сучасними пакувальними матеріалами стали різні види полімерів. Вони забезпечують збереження харчових продуктів, відрізняються невеликою вагою і компактністю.

Нині з успіхом використовуються три плівки з прекрасними бар'єрними характеристиками: EVOH, PVDC і PET. Але ці полімерні матеріали мають різні властивості стосовно різних середовищ. Відносно кисню ефективніші EVOH і PET, тоді як для парів води — PVDC.

Саме тому для повноцінного захисту харчових продуктів використовуються двошарові, тришарові й багатошарові плівки.

Будь-яка багатошарова харчова упаковка включає шари з різним функціональним навантаженням:

  • зовні видимий лицьовий шар;
  • один або декількох внутрішніх бар'єрних шарів для захисту від вологи й проникнення атмосферного повітря і тому подібне;
  • єднальні шари.

Наприклад, вже звичні молочні пакети зазвичай складаються з трьох компонентів: 

  • зовнішня світла поліетиленова плівка для нанесення друку;
  • проміжна чорна, щоб захищати від світлової дії;
  • внутрішня прозора інертна плівка з харчового поліетилену.

Сучасні технології дозволяють отримувати цілісну упаковку з 7 шарів. Але яким чином на виробництві отримують багатошарові плівки?

Пакувальна індустрія використовує наступні методи отримання багатошарових плівок:

  • каширування;
  • соекструзія;
  • ламінування різних типів.

Для каширування, тобто з'єднання непрозорого полімеру з непрозорим носієм, може використовуватися клей або ж потужний прес.

Соекструзією називають з'єднання двох або більше полімерів, які знаходяться в розплавленому стані, в єдину структуру. Також цей термін застосовують для позначення процесу осадження полімерів для подальшого формування.

Таким чином, йдеться про стандартну екструзію, тільки для двох-трьох різних потоків пластмас. Технологічно для виконання такої операції знадобиться два або більше екструдерів із загальною голівкою.

При цьому пряма екструзія різних видів пластика не завжди можлива. У разі істотних відмінностей в макромолекулярній будові двох полімерів, що сполучаються, безпосередня дифузія між ними неможлива. І тоді потрібно використання додаткового зв'язуючого сополімера.

Внаслідок цього найчастіше число шарів в такій упаковці є непарним. Профільні виробництва випускають соекструзіонні плівки на 3-5-7 шарів. Безперечним плюсом цієї технології є мінімізація відходів виробництва.

Крім того, зроблені цим методом упаковки відрізняються меншою товщиною в порівнянні з аналогічною продукцією, виконаною за допомогою ламінування.

Ламінування або ламінація – це технологія склеювання плівок. Коли зв'язуються дві плівки, говорять про дуплексну ламінацію, при з'єднанні трьох полімерів – про триплексну. 
Існує декілька методів склеювання.

  1. «Мокра» ламінація – при якій вода з клею віддаляється в спеціальній сушарці. При цьому для її ефективного випару один з шарів має бути паперовим. Він виступає накопичувачем рідини й завдяки своїй пористій структурі сприяє її випару.
  2. «Сухе» ламінування і ламінація без розчинника – припускає використання спеціальних поліуретанових клеїв, які в результаті нагрівання проходять процес полімеризації, що підвищує якість зчеплення шарів.
  3. Ламінування з розплавами – нагадує соекструзію, тільки тут як клей використовується відповідний розплавлений полімер або суміш воску і сополімера.
  4. Ламінування фольгою – виконується за допомогою клею або полімерного розплаву. Активний розвиток цього напряму привів до появи спеціалізованих композицій, що дозволяють закрити практично будь-який запит з боку замовника. Так, для сухих продуктів зазвичай використовується поєднання паперу, фольги й поліетилену (буфлен), а для рідин – комплекс, що включає лавсан фольгу та один з видів поліолефінов (лафолен). Для упаковки продуктів, що стерилізуються, застосовують з'єднання лаку, фольги й поліпропілену (ламістер).

При цьому через зростання цін на алюмінієву фольгу поступово поступається місцем іншим видам металізованих плівок. 

Способи застосування багатошарових плівок


Основними споживачами багатошарових гнучких пластикових матеріалів є аграрний сектор і харчова промисловість. Крім того, спеціальні види плівок використовують практично усі підприємства, які забезпечують відправку готової продукції на ринок.

Дво-, тришарові плівки з додаванням модифікаторів активно використовуються для тепличних господарств і парників.

Для дбайливого перевезення готової продукції більшість виробників, а також поштові компанії використовують тришарову стрейч-плівку з підвищеною міцністю і здатністю з розтягуванню і стискуванню.

Термоусадочні плівки при нагріванні й подальшому охолодженні щільно облягають товар по його контуру, мінімізуючи об'єми залишкового повітря.

Бар'єрні плівки на 3, 5 або 7 шарів масово використовуються для фасування самих різних харчових продуктів та напоїв. Завдяки їх застосуванню з'явилася можливість масово вивести на ринок свіжі й заморожені продукти, які зберігаються у вакуумі, газовому середовищі або зміненій атмосфері.

Переваги використання багатошарової плівки


Багатошарові плівки від «Дніпропластавтомата» забезпечують:

  • тривалий термін зберігання;
  • прекрасні міцнісні характеристики;
  • високий рівень захисту від фізичних чинників зовнішнього середовища;
  • можливість нанесення якісного друку.

Витіснити з ринку інші види упаковки полімерам вдалося внаслідок поєднання зручності використання, високої бар'єрної ефективності й варіативної. Часто замовникам потрібна упаковка, здатна поєднувати в собі відразу декілька характеристик. В цьому випадку ми готові запропонувати клієнтові персональне рішення з наданням дослідного зразка для проведення власних випробувань.